مخزن ذخیره آب آتش نشانی
مخزن ذخیره آب آتش نشانی میبایست حداقل آب مورد نیاز 50 % کل جعبه های آتش نشانی ( شیلنگ قرقره ها) را برای مدت 15 دقیقه تامین نماید .
بعنوان مثال اگر در هر یک از طبقات ساختمان از یک شیلنگ قرقره استفاده شود حجم مخزن ذخیره آب آتش نشانی مطابق جدول زیر خواهد بود . طبیعتا در صورت افزایش تعداد جعبه های آتش نشانی ( متناسب با افزایش متراژ و ... ) حجم مخزن ذخیره نیز به همان نسبت افزایش خواهد داشت.
در سیستمهای آتشنشانی و اطفا حریق دارای آبپاش یا اسپرینکلر نیز حجم مخازن باید طوری انتخاب گردد تا حداق به مدت 10 الی 15 دقیقه آب مورد نیاز اسپرینکلر ها را تامین کند.
اتصال ورودی منبع آب آتش نشانی ساختمان ها معمولاً 3/4 یا 1 اینچ انتخاب می شود و خروجی باید یک و یک دوم اینچ به بالا باشد. ضمن اینکه برای جلوگیری از رشد جلبک و گرفتی اتصالات ورودی و خروجی بهتر است از مخازن آب آتش نشانی سه لایه استفاده شود. مخازن سه لایه با دارا بودن لایه تیره رنگ جلوی ورود نور به داخل مخزن را می گیرد.
البته برخی از هموطنان مخازن آب آتش نشانی را در جاهای تاریکی مثل اتاق های تاسیسات، زیر زمین و غیره که هیچگونه روزنه نوری وجود ندارد نصب می کنند. در اینگونه موارد مخازن آب تک لایه نیز می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
حجم منبع ذخیره آب آتش نشانی که در جدول فوق اعلام شد به صورت تقریبی بوده و ممکن است در شهر ها و محلات دیگر بسته به پارمترهای گوناگون کمی متفاوت باشند. به همین دلیل پیش از خرید منبع آب آتش نشانی برای ساختمان و یا کارگاه خود از اداره آتش نشانی در مورد میزان حجم مورد نیاز، اطلاع دقیق را کسب نمایید.
نکاتی پیرامون نصب مخزن آب آتش نشانی
سعی شود مخزن آب آتشنشانی در نزدیکی پمپ های آب نصب شود.
بهتر است مخزن ذخیره آب آتش نشانی و مخزن آب شرب با یکدیگر تجمیع شوند تا مشکلی بابت راکد ماندن آب مخزن آتش نشانی به وجود نیاید.
محل نصب مخزن آب آتش نشانی باید از حرارت بالا و سرمای شدید در امان باشد.
فضای کافی برای نصب مخزن آتش نشانی ندارید؟
ممکن است فضای دردسترس شما ابعاد کافی برای نصب مخزن آب با حجم مورد نیاز شما را نداشته باشد اما در بسیاری از موارد با کمی دقت بیشتر و انجام محاسبات ساده می توان از روش اتصال چند عدد مخزن با ابعاد کوچکتر استفاده کرد. برخی از مخازن آب همچون مخازن آب مکعبی و یا برخی از مخازن باریک عمودی می توانند با قرارگیری در فضاهای باریک و اتصال آنها به یکدیگر حجم آب مورد نیاز را تعمین نمایند.
پرسش های متداول
چه نکاتی پیرامون نصب مخزن آب آتش نشانی می بایست رعایت کرد؟ مخزن ذخیره آب آتش نشانی می بایست حداقل آب مورد نیاز 50 % کل جعبه های آتش نشانی را برای مدت 15 دقیقه تامین نماید _ سعی شود مخزن آب آتشنشانی در نزدیکی پمپ های آب نصب شود. _ بهتر است مخزن ذخیره آب آتش نشانی و مخزن آب شرب با یکدیگر تجمیع شوند تا مشکلی بابت راکد ماندن آب مخزن آتش نشانی به وجود نیاید _ محل نصب مخزن آب آتش نشانی باید از حرارت بالا و سرمای شدید در امان باشد
آیا زمانی که فضای کافی برای نصب مخزن آتش نشانی وجود نداشته باشد راهکاری وجود دارد؟ بله ، در بسیاری از موارد با کمی دقت بیشتر و انجام محاسبات ساده می توان از روش اتصال چند عدد مخزن با ابعاد کوچکتر استفاده کرد. برخی از مخازن آب همچون مخازن آب مکعبی و یا برخی از مخازن باریک عمودی می توانند با قرارگیری در فضاهای باریک و اتصال آنها به یکدیگر حجم آب مورد نیاز را تامین نمایند. آیا می توان از یک مخزن آب هم به عنوان مخزن ذخیره آب شرب استفاده کرد و هم مخزن آب آتش نشانی؟" answer-2="بله. می توان از یک مخزن هم برای ذخیره آب شرب و هم مخزن آتش نشانی استفاده کرد و سازمان آتش نشانی در این حالت نیز تاییدیه خواهد داد. لازم به ذکر است که در این حالت باید دو خروجی متفاوت که یکی از آنها سایز بزرگتری (معمولاً 2 اینچ) و دیگری کوچکتر ( معمولاً 1 اینچ) تعبیه شود."